Здравейте,
Моля за съвет по два въпроса:

1.   През м. юли 2017 г. фирмата реши да продаде цялото количество от даден вид стока по по-ниска цена от доставната цена с цел бързо да се освободи място в склада за нов вид стока. Така нетната реализируема стойност е по-висока от отчетната стойност. Разликата е осчетоводена като текущ разход на фирмата. Тази разлика трябва ли да участва във формирането на данъчния финансов резултат в увеличение  в ГДД по чл. 92 от ЗКПО след като впоследствие повече не зареди от същия вид стока? Към 31.12.2016 г. има наличност, но не е била преоценена.
2.   Фирмата през 2017 г. сключи договор с кредитна фирма за заем. През годината плати една част от неустоиките за забавено плащане, останалите са неплатени към 31.12.2017 г. Според ТЗ този договор за кредит не е търговска сделка. Тези неустойки като разходи смятат ли се за непризнати за данъчни цели по чл. 26 от ЗКПО и следователно дали се включват в увеличение в ГДД по чл. 92?
Предварително благодаря!
Много ви моля помогнете ми на въпроса!
знам че стандартните счет.операции са
за закупуването на стоката 304/401
за продажбата 411/702
за изписването 702/304.
Но в моя случай стоката реално не се съхранява в България и ме притеснява да не би да има други счет.операции за които не се сещам.
Здравейте!
Фирмата ни купува стока от Сърбия и веднага изнася за Русия като наема фирма за извършване на транспорт. Реално стоката не се съхранява в България.
Какви счетоводни операции следва да се съставят при закупуването, продажбата и евентуално изписването на стоката?
Предварително благодаря.
Имаме митническа декларация издадена в края на м.юли 2016 г. до днес все още не е платен данък ДДС и мито към митническо учреждение.
 В дневника за м. Юли 2016 г. тази митн.декларация не е включена.
 До края на август фирмата няма да може да плати данъка, вероятно и септември. Сумата е голяма.
 До кой месец трябва да включа тази декларация в дневника за покупки. Притеснява ме, че ако сега включа в дневника за м. 08 ще излезе възст.на ДК, а все още не сме платили към митницата.
 Четах доста но не намирам за неплатения данък и какъв е срокът за включване в дневника покупки.
 Предварително благодаря!
На 27.02.2015 подадох коригираща Д1 за едно лице заедно с коригираща Д6 с код 5 с верните суми на осигуровките за м.12.2014 г. И двете декларации бяха приети. На 06.03.2015 подадох коригираща Д6 с код 8 за ДОД за м. 12.2014. със същата дата на предишната декларация в т.18. Но е отхвърлена и пише следното: "Крайната дата за подаване на коригираща декларация е 04.03.2015. Коригиращата декларация не може да бъде подадена на 06.03.2015 г."
Излиза че не мога да подам коригараща по ел.път и трябва само на ръка с молба в НАП.
Първо си мислех да подам заличаваща и след това редовна.Но се замислих че пак няма да приема коригираща. Сега се чудя какво да правя.Моля посъветвайте ме.Предварително благодаря.